Aquest espai està adreçat als meus alumnes d'enguany, curso 2010-2011. Aquí es podran consultar els continguts treballats a l'aula per a les tres matèries de l'àrea de ciències que jo mateixa imparteixo, MATEMÀTIQUES, BIOLOGIA I QUÍMICA, en el curs de preparació de les proves d'accés als cicles formatius de grau superior.







viernes, 14 de enero de 2011

QUI: La matèria. 14/1/11

  • Correcció dels exercicis. Factors de conversió, número d'Avogadro, concepte de mol. 
DEURES:
  • Questions de fotocòpia sobre la composició de la matèria: substàncies pures i mescles.
  • Exercicis 24, 25 i 26 de la pàgina 95.

BIO: Pràctica de detecció d'aliments per colorimetría. 14/1/11

  • Tècniques de detecció de Glúcids: ús del reactius Fehling i Lugol.
    • Apartats d'una pràctica: títol, objectiu, procediments, observació i conclusió.
    • Procediment amb el lugol i amb el  Fehling (cal escalfar).
    • Resultat positiu per Fehling amb sucres reductors: color teula (el color inicial és blau)
    • Resultat positiu per Lugol: lila-negra (el color inicial és marró)
    • Detecció de Glúcids en aliments: llet, patata i farina de blat. 
    • Conclusions: 
      • El reactiu Fehling dóna positiu amb la glucosa
      • El lugol dóna positiu amb el midó.
      • La llet conté un sucre reductor (la lactosa) però no conté midó.
      • La patata conté midó però conté glúcids reductors (monosacàrids).
      • La farina de blat conté midó però no conté glúcids reductors.