- Correcció dels exercicis sobre lípids del final del tema de les fotocòpies.
- Classificació de lípids:
- Àcids grassos:
- saturats i insaturats (amb dobles i triples enllaços), com afecta al punt de fusió. Diferències entre olis i greixos.
- alguns són essencials (no els podem sintetitzar i per això els hem d'ingerir obligadament a la dieta).
- molècules amfipàtiques: part polar (hidròfila) i part apolar (hidròfoba) de la molècula.
- Reacció d'esterificació
- Reacció de saponificació.
- Lípids saponificables: molècules formades a partir dels àcids grassos.
- Acilglicèrids: Glicerina que s'esterifica amb els àcids grassos.
- Triglicèrids: de reserva, teixit adipós
- Fosfolípids: formen la doble capa lipídica de la membrana cel·lular.
- Ceres: esterificació d'un alcohol amb una llarga cadena d'àcid gras. Fort caràcter hidròfil, és a dir que donen impermeabilidad. En cutícules protectores, pèls, plumes, fruits, fulles...
- Lípids insaponificables: Derivats del Isopré (Terpens o isoprenoides) o de l'esterà (Esteroides)
- Terpens: Vitamina A, vitamina E, vitamina K, substàncies aromàtiques, pigments (xantofil·les i carotens), Cautxú...
- Esteroides: Colesterol, vitamina D, hormones sexuals (progesterona, estradiol, prostaglandines)
- Llegir "Lípids" a la pàgina 136 de les fotocòpies (sobre el colesterol i les lipoproteïnes).