- Recordar com varien les propietats periòdiques al llarg dels períodes i dels grups, depenent de Z, del electrons que fan apantallament a les capes interiors i dels electrons de valència.
- Correcció dels exercicis. Cal clarificar:
- El radi d'un àtom és el de la seva escorça electrònica; el radi del nucli és insignificant respecte al de l'escorça electrònica.
- El radi atòmic augmenta amb el periode (la grandària dels orbitals va augmentant amb el nombre quàntic principal), però dins d'un mateix període tenen un radi més petit quan més gran és Z ja que si hi ha més protons l'atracció per forces electrostàtiques fa que l'escorça electrònica es contragui una mica.
- El radi iònic és el radi que té l'ió. Si és un catió té menys electrons per aixó el radi de l'escorça serà petit. Si es tracta d'un anió, tindrà més electrons i per ixó el radi serà més gran.
Aquest blog està creat amb la intenció de que ens serveixi com a eina didàctica tant als meus alumnes del curs de PACFGS com a mi. La idea és anar afegint-hi cada dia els continguts que s'han treballat a l'aula, així com links o altres documents interessants segons el tema tractat. També m'agradaria que fos un espai on els alumnes poguessin compartir aquells recursos, dubtes o curiositats que apareguin sobre la marxa. Us animo a que anem cap endavant tots alhora. A veure que tal surt! ;)
Aquest espai està adreçat als meus alumnes d'enguany, curso 2010-2011. Aquí es podran consultar els continguts treballats a l'aula per a les tres matèries de l'àrea de ciències que jo mateixa imparteixo, MATEMÀTIQUES, BIOLOGIA I QUÍMICA, en el curs de preparació de les proves d'accés als cicles formatius de grau superior.
viernes, 8 de octubre de 2010
QUI: Propiedades periòdicas. 8/10/10
BIO: Regne Vegetal. 8/10/10
- Evolució també dins del regne vegetal per tal de colonitzar ambient més allunyats del medi aquàtic. Amb l'evolució apareixen estructures que permeten més independència de l'aigua, des dels Briòfits(molses), terrestres però exclusius de ambients molt humits, fins a les plantes superiors amb reproducció amb flors que no necessiten aigua per a què es doni la fecundació i amb teixits i/o estructures protectores contra la desecació. Exemples.
- Treballem la classificació i els grups que hi ha en les fotocòpies.
- Conceptes nous:
- Espores i esporangis en Pteridòfits (falgueres).
- Respecte la reproducció sexual de les plantes: gineceu, androceu, estam, antera, pistil, llavor, pol·linització (anemòfila,entomòfila, zoofila o hidrofila).
- Criptògames ("flor amagada"): Es reprodueixen sexualement per espores. Tots els vegetals que no són fanerògames, és a dir, Briòfits i Pteridòfits. Hi ha autors que inclouen les algues i fins i tots els fongs encara que, com ja sabem, pertanyen a altres regnes.
- Líquens: associació simbiòntica entre alga i fong, encara que s'estudien dins del regne dels fongs.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)