Aquest espai està adreçat als meus alumnes d'enguany, curso 2010-2011. Aquí es podran consultar els continguts treballats a l'aula per a les tres matèries de l'àrea de ciències que jo mateixa imparteixo, MATEMÀTIQUES, BIOLOGIA I QUÍMICA, en el curs de preparació de les proves d'accés als cicles formatius de grau superior.







lunes, 10 de enero de 2011

BIO: Enzims

  • Correcció dels exercicis sobre les proteïnes
  • Enzims:
    • tots són proteïnes (excepte el ribozima) i per això es poden desnaturalitzar amb la variació de temperatura i pH
    • funció de biocatalitzadors: controlen i coordinen les reaccions químiques. Augmenta la velocitat de reacció i disminueix l'energia d'activació necessària per a que es doni la reacció però NO ES MODIFICA LA CONSTANT D'EQUILIBRI DE LA REACCIÓ a una temperatura determinada. Actuen a temperatura corporal.
    • complex enzim-substrat i després l'enzim es llibera sense modificar.
    • a la molècula es pot distingir: 
      • centre actiu, interaccions elèctriques amb el substrat: el substrat és fixa i es modifica afavorint la seva reacció.
      • part estructural, responsable de la estereoespecificitat entre el substrat i l'enzim (que encaixen com un pany i la seva clau) 
    • Cofactors i coenzims. Exemples.
    • altament eficaços: es necessiten en quantitats molt petites.
    • altament específics en la seva funció: pel substrat, pel tipus de enllaç...
  • Vitamines: 
    • hidrosolubles (totes les B i la C) i liposolubles.  
    • molècules molt petites i que es necessiten en petitíssimes quantitats
    • són vitals (essencials), els hem d'ingerir obligadament (o els precursors metabòlics), excepte la vit K que la sintetitza la nostre flora. Els sintetitzen els vegetals. Es destrueixen molt fàcilment amb la temperatura i el temps d'emmagatzematge.
DEURES:
  • Buscar informació i fer un resum d'una pàgina sobre els mecanismes d'inhibició enzimàtica i els enzims al·lostèrics.