- Elaboració de les estructures de Lewis:
- Comptar el nombre d'electrons de valència de tots els àtoms que hi participen en la formació de la molècula. (mirar la configuaració electrònica. Per exemple, l'oxigen té 6 e- en la seva capa més externa, "de valència", l'H té 1 e- , el N en té 5, el S en té 6, el Cl en té 7, el Na en té 1...)
- Els àtoms d'H sempre estan situats en els extrems
- Els àtoms menys electronegatius ocupen la posició central i la resta d'àtoms guardarà certa simetria.
- Els àtoms de Carboni solen formar llargues cadenes (química orgànica).
- Es disposen els electrons que aporta cada àtom, alguns en forma de parells d'electrons compartits i d'altres en forma de parells sense compartir, de manera que cumpleixin la regla del octet, excepte el Hidrogen que "es completa" amb dos electrons. (Hi ha excepcions a la regla de l'octet. Mireu pàgina 34).
- Cal tenir en compte les càrregues de més o de menys que tindrà un ió si es vol representar la seva estructura de Lewis. Per exemple, el ió (CO3)2- tíndrà dos electrons més que els de les capes de valència dels seus àtoms, es a dir (4 + 6 x 3) + 2 = 24 electrons.
- Estructures de ressonància (= mesomeria). Exemples: O3 , SO2
- Predicció de la estructura a l'espai que tindrà una molècula segons la distribució dels parells d'electrons compartits o no compartits: model RPECV. Exemples.
- Enllaços covalents polars (els àtoms implicats amb electronegativitat diferent, es crea un dipol a la molècula, si aquesta es asimètica) i apolars ( l'enllaç entre àtoms del mateix element, o també pot passar que la molècula sigui simètrica i llavors les polaritats s'anulen)
- Exercicis d'aplicació.
- Deures: Llegir la pàgina 38
No hay comentarios:
Publicar un comentario