- Sistemàtica: Part de la Biologia que estudia quines són les característiques comuns que defineixen cadascun dels grups dels éssers vius, relacionant-ho amb els seu parentiu evolutiu.
- Taxonomia: Part de la Sistemàtica que es dedica la identificació de cadascuna de les espècies d'éssers vius i intenta agrupar-les en grups o "tàxons" de manera que tinguin un lloc en un sistema de agrupacions jerarquitzades. Regne/Filum (o Tipus)/ Ordre/ Familia/ Gènere/ Espècie. Exemples.
- Nom científic: Nom en llatí que s'utilitza universalment i s'escriu amb dues paraules, la primera correspon al gènere i s'escriu amb la inicial en majúscula; i la segona paraula s'escriu en minúscula. S'ha d'escriu en lletra cursiva o subrallat (si s'escriu a mà). Exemples.
- 5 Regnes: segons tipus de cèl·lules, tipus de nutrició, unicel·lulars o pluricel·lulars, tal·lòfits o tisulars... Exemples de cada grup esmentat.
- Moneres (bacteris). Unicel·lulars procariotes. Respecte a la nutrició hi ha de tots els tipus de metabolismes (quimiosintètics, fotosintètics, heteròtrofs -----> descomponedors)
- Protoctistes (protozous i algues). Cèl·lules eucariotes.Els protozous son i unicel·lulars. Les algues són autòtrofs fotosintètics i poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars tal·lòfits.
- Fongs. Heteròtrofs, digestió externa (descomponedors), Cèl·lules eucariotes i poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars tal·lòfits.
- Animals. Cèl·lules eucariotes i són heteròtrofs
- Vegetals. Cèl·lules eucariotes i són autòtrofs fotosintètics.
No hay comentarios:
Publicar un comentario